Focaccia z rozmarynem – cienka i chrupiąca

Pizza Kuchnia: Włoska Autor:

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej, podawana zazwyczaj w formie pieczywa jako przystawka przed głównym daniem. Jest przepyszna i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu.

focaccia
4 porcje
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 239 kcal w 100 g
Białko: 4 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 41 g

Niezbędne akcesoria

  • Wałek do ciasta
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Wskazówki

Czas pieczenia podany w przepisie jest orientacyjny. Może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Dlatego najlepiej obserwować ciasto podczas wypieku i dostosować czas pieczenia pod swoje preferencje odnośnie stopnia wypieku focacci.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml wody

Składniki

Dodatkowo

  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek
  • Świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Odstawiamy je na około 60 min.
Po upływie 60 min dzielimy ciasto na 4 równe części i każdą część rozwałkowujemy cieniutko (najlepiej na papierze do pieczenia).
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, a każdy kawałek ciasta posyp rozmarynem (możesz go posiekać jeśli chcesz), solą i skrop oliwą.
Focaccie pieczemy na kratkach do pieczenia przez około 13 min lub do momentu, aż będą zarumienione na złoty kolor. Przed podaniem skrapiamy jeszcze raz oliwą.

Alergeny i nietolerancje pokarmowe

  • Mąka pszenna: Zawiera gluten, co może być alergenem dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
  • Oliwa z oliwek: Zazwyczaj nie jest uważana za alergen, ale osoby uczulone na owoce oliwek mogą doświadczać reakcji alergicznych.
  • Sól morska: Sól nie jest alergenem, ale osoby z nadciśnieniem lub innymi problemami zdrowotnymi powinny ograniczać jej spożycie.
  • Rozmaryn: W większości przypadków nie jest uważany za silny alergen, ale niektóre osoby mogą być uczulone na niektóre rośliny z rodziny Lamiaceae, do której należy rozmaryn.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

16 komentarzy

Urszula 4 września 2019 (11:37)

szukałam przepisu na cienką focaccie i dopiero ta mi najbardziej pasuje. udala sie za pierwszym razem i juz innej nie bede szukala bo smakuje wysmienicie

Basia 8 września 2019 (10:38)

Wyszła smacznie!

wiktoria 23 września 2019 (11:00)

nie przepadam za rozmarynem dlatego zmienilam na zioła prowansalskie i jest to mój smak szukałam przepisu na foccacie dlugo, zrobilam kilka przepisów i ten wyszedł mi od razu także polecam

sajonara 11 października 2019 (13:06)

dla mnie bomba!

foka 8 listopada 2019 (15:30)

super przepis

Kolo 1 grudnia 2019 (21:27)

Niebo w gębie

Bartek 3 grudnia 2019 (11:22)

Ile kalorii ma ten przepis na foccacie?

Gosia 19 grudnia 2019 (16:52)

Super dobry przepis, a na dodatek łatwy 😀

Róża 31 grudnia 2019 (01:09)

Rozmaryn w tym przepisie robi ogromna robotę.

Beata 11 października 2020 (20:17)

a drożdże? dodaje się?

K.S. 7 kwietnia 2021 (19:55)

Średnio. Czas pieczenia na pewno za krótki. Do ciasta dodałbym soli. Trochę smakuje jak maca.

Anna 14 stycznia 2022 (13:37)

Świetna, ja posypuję tymiankiem a do ciasta dodaję teź trochę soli. Na stałe zagościła w naszym jadłospisie.

Cypis 2 listopada 2023 (08:07)

Przepis świetny i banalnie prosty. Foccacia rewelacyjna. Polecam 🙂

Leo DiCaprio 22 września 2024 (07:47)

TFWW805LWgq

http://www.guldhammer.info/2020/08/08/poker-sitelerinde-hos-geldin-bonusu-nasil-alinir/ 26 września 2024 (15:17)

0GeA0lzbhLY

https://energiasolar.life/ 4 listopada 2024 (15:02)

euSjZUuYZAe

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis