Pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Jest to prosta pizza domowa – przepis na blachę! Wychodzi znakomicie, wykona ją każdy bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Zwieńczeniem pizzy jest pyszny domowy sos pomidorowy, który robi się w kilka chwil.
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
1 pizza
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru
Sos do pizzy:
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Składniki na pizze:
Kawałek startego parmezanu
duża garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych
1 kulka mozzarelli
kilka plasterków salami (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten składnik)
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
W misce mieszamy ze sobą przesianą mąką z solą.
2
Do kubka rozkruszamy drożdże i zalewamy je ciepłą (ale nie wrząctkiem), dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru - mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny po chwili zacząć pracować, efektem tego powinna być piana.
3
Gotowy zaczyn z drożdży przelewamy do miski z mąką, dodajemy oliwę i wszystko energicznie zagniatamy.
4
Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto nam wyrośnie musimy ponownie je zagnieść.
5
Następnie przekładamy je na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej się da.
Sos do pizzy:
1
Przecier mieszamy z koncentratem i podgrzewamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy, aby smaki się połączyły.
2
Ciasto, które wcześniej wyłożyliśmy na blaszce musimy teraz posmarować sosem pomidorowym, ale zostawiamy wolne brzegi.
Składniki na pizze:
1
Plasterki mozzarelli i salami układamy na pizzy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Następnie pieczemy tak przygotowaną pizze w Piec w 200 stopniach przez około 10 min (brzegi pizzy powinny się zarumienić).
2
Po upieczeniu pizzę posypujemy rukolą i startym parmezanem.
Dodaj komentarz