Cudowna pizza na pysznym cieście wykonana za pomocą Thermomixu. Ten przepis jest na pizze z pieczarkami i oliwkami (pepperoni).
Średnia ocen: 5(1)
2h 10min
Czas przygotowania
8 porcji
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
220 g wody
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia miski
Dodatki:
200 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
120 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
250 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
10 g oliwy z oliwek
5 g bazylii, świeżej, tylko liście
1 łyżeczka soli
75 g kiełbasy pepperoni, pokrojonej w plastry
50 g pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
50 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
30 g czarnych oliwek, bez pestek
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.
2
Dodać 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do niej ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
Dodatki:
1
Do naczynia miksującego włożyć ser ementaler i ser mozzarella, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Sery przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2
Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać oliwę, bazylię i sól, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
3
Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
4
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
5
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę pepperoni, pieczarki, paprykę i oliwki, wymieszać, odstawić.
6
Na całej powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie rozdrobnione pomidory, posypać rozdrobnionymi serami, następnie wyłożyć odważone wcześniej dodatki.
7
Piec 20-25 min (230°C).
8
Pizzę pepperoni z pieczarkami pokroić na 8 części, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
1 komentarz
polecam mega przepis