Pizza 4 sery z domowym sosem pomidorowym Pizza 4 sery z domowym sosem pomidorowym

Pizza 4 sery z domowym sosem pomidorowym

Genialna pizza z dodatkiem 4 serów! Znajdziecie tu też przepis na chrupiące ciasto i pyszny domowy sos pomidorowy na spód pizzy! Zapraszam na włoską ucztę!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto na pizze:
  • 150 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 21 g drożdży
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • odrobina cukru
  • Dodatki:
  • 80 g parmeanu
  • 2 mozzarelle po 125 g
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera pleśniowego gorgonzolla

Sposób przygotowania

  • Ciasto na pizze:
  • 1
    Mąkę, 4 łyżki oliwy i 1/4 łyżeczki soli mieszamy w misce. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, tak aby nie było grudek, dodaj do nich odrobinę cukru (około 1 płaską łyżeczkę). Dodajemy drożdże do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy je w misce i przykrywamy czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ale nie gorące) na około 1h. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).
  • Sos do pizzy:
  • 1
    Cebulę posiekaj w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos duś pod przykryciem przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Przygotuj dodatki:
  • 1
    Oliwki pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, parmezan i ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser gorgonzola pokrusz na mniejsze kawałki.
  • Uformuj pizze:
  • 1
    Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki. Następnie formujemy okrągłe pizze, a następnie przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • Dodatki i pieczenie:
  • 1
    Każdą pizze posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, posyp parmezanem, mozzarellą, żółtym serem i posyp gorgonzolą. Na koniec wyłóż oliwki. Pizze najlepiej jedną po drugiej pieczemy w rozgrzanym do 225 stopni C przez około 15 minut, tak by były chrupiące! Smacznego!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pizza KolacjaObiadSerWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis