Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami (Magdy Gessler) Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami (Magdy Gessler)

Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami (Magdy Gessler)

Jedna z obowiązkowych postnych potraw na wigilijnym stole, czyli pierogi z kapustą i grzybami. Bez nich nie ma świąt! Pierogi wigilijne Magdy Gessler są tak pyszne, że znikną w oka mgnieniu, sekretem jest oczywiście idealne ciasto pierogowe, oraz doskonały farsz!

Średnia ocen: 5 (10)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

około 50 pierogów

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto pierogowe:
  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 niewielkie białe cebule
  • 50 ml oleju najlepiej lnianego
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • odrobina mielonego kminku
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania

  • Farsz:
  • 1
    Pierogi wigilijne Magdy Gessler zacznij od przygotowania farszu. Grzyby umieść w większym naczyniu i zalej je zimną wodą. Naczynie przykryj talerzykiem i odstaw najlepiej na całą noc. Grzyby powinny wchłonąć większość wody i zmięknąć. Wodę z moczenia grzybów przelej do małego naczynia. Pierwszy krok namocz grzyby Pierwszy krok namocz grzyby
  • 2
    Odsączone grzyby drobno pokrój. Drugi krok posiekaj grzyby Drugi krok posiekaj grzyby
  • 3
    Dwie cebule obierz i drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej odrobinę oleju lnianego i dodaj poszatkowaną cebulę. Podsmażaj na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Trzeci krok posiekaj cebulę Trzeci krok posiekaj cebulę
  • 4
    Kapustę odsącz (wody nie wylewaj), pokrój i ugotuj w większym garnku w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 250 ml). Dodaj resztę oleju lnianego, przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, mielony kminek oraz odrobinę cukru. Jeśli woda z moczenia grzybów nie jest gorzka, to wlej ją do garnka z kapustą. Czwarty krok gotuj kapustę Czwarty krok gotuj kapustę
  • 5
    Następnie dodaj do kapusty podsmażoną cebulę i pokrojone grzyby. Kapustę duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Mieszaj co chwilę drewnianą łyżką by się nie przypaliła, jeśli jest taka konieczność podlewaj wodą którą została Ci z odciśnięcia kapusty Piąty krok dodaj grzyby Piąty krok dodaj grzyby
  • 6
    Po około godzinie, gdy kapusta będzie już miękka, przełóż farsz na patelnię i przesmaż przez chwilę cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Farsz należ odłożyć do przestudzenia. Szósty krok dodaj kapustę Szósty krok dodaj kapustę
  • Ciasto pierogowe:
  • 1
    Wszystkie składniki na ciasto pierogowe wymieszaj w większej misce lub na stolnicy.
  • 2
    Wyrabiaj je krótko i dość szybko, by otrzymać ciasto gładkie i elastyczne. Jeśli uznasz, że ciasto potrzebuje więcej wody to możesz dodać jej tyle ile trzeba. Sama Magda Gessler mówi, że w zależności od jakości mąki, ilość wody potrzebnej do wyrobienia ciasta może się zwiększyć. Pierwszy krok wyrabiaj ciasto Pierwszy krok wyrabiaj ciasto
  • 3
    Następnie podziel ciasto na cztery części. Trzy części odłóż i przykryj czystą ściereczką. Trzeci krok podziel ciasto Trzeci krok podziel ciasto
  • 4
    Pierwszą część ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Czwarty krok rozwałkuj ciasto Czwarty krok rozwałkuj ciasto
  • 5
    Następnie za pomocą np. szklanką należy wykrawać krążki i nadziewać wcześniej przygotowanym farszem. Piąty krok rozwałkuj ciasto Piąty krok rozwałkuj ciasto Piąty a krok nadziewaj pierogi farszem Piąty a krok nadziewaj pierogi farszem Piąty b krok zawijaj pierogi Piąty b krok zawijaj pierogi
  • 6
    Pierogi gotuj partiami w garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą. Pierogi, które czekają na gotowanie należy przykryć lekko wilgotną ściereczką. Gotujące się pierogi delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut. Szósty krok gotuj pierogi Szósty krok gotuj pierogi
  • 7
    Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij ugotowane pierogi i ułóż je na posmarowanym masłem półmisku, aby się nie zlepiły. Pierogi wigilijne Magda Gesslera poleca podać z okrasą z chrupiącej cebulki lub polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia. Ósmy krok podawaj pierogi Ósmy krok podawaj pierogi

10 komentarzy

Wioletta 30 grudnia 2019 (13:06)

Można Magdy Gesler nie lubić ale za to jej potraw nie da się nie uwielbiać. Te pierogi są najlepszymi jakie w życiu jadłam.

Dagmara 18 grudnia 2021 (19:48)

No to wypróbuję ten przepis na wigilię. Pierogi musza być na wigilijnym stole obowiązkowo!

Kinga 18 grudnia 2021 (21:05)

Wyszły znakomicie

Mikołaj 20 grudnia 2021 (09:14)

obłednie dobre gesslerowa wie co robi

Agnieszka 10 grudnia 2022 (22:25)

Byłam ciekawa czy rzeczywiście pierofi z kapusta i grzybami to jedna z 12 potraw na wigilię. Moje pytanie wynikało z tego, że w moim rodzinnym domu nigdy ich nie było na wigilijnym stole. Też tak mieliscie? Ja miałam pierogi ruskie 😀

Paweł 10 grudnia 2022 (22:28)

@agnieszka, pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna.

Renata 11 grudnia 2023 (18:59)

Pierwszy raz słyszę ze nie było pierogów z kspustà i grzybami na wigilii

Kamila 12 grudnia 2023 (19:08)

Robiłam właśnie próbną wersję i farsz smakuje naprawdę dobrze 👍

http://affiliatetips24.com/canli-bahis-siteleri-seerken-nelere-dikkat-edilmeli/ 26 września 2024 (14:37)

b8FWJY7fOq5

📍 You got a transfer from user. Receive >> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=d5087c54d0734350e38edff248588bc7& 📍 18 października 2024 (10:19)

9xkylz

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyKapustaObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis