Pieczony kalafior z granatem

Propozycja sałatki na ciepło, czyli pieczony kalafior z granem to idealna propozycja lekkiej kolacji!

Ocena:

(0)
Pieczony kalafior z granatem Pieczony kalafior z granatem
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Pieczony kalafior z granatem

Składniki:

  • Sałatka z kalafiora:
  • 1 średni kalafior
  • 1 granat
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  • Sos:
  • 1

    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj.

  • Sałatka z kalafiora:
  • 1

    Kalafior oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Dokładnie go osuszamy po myciu.

  • 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy różyczki kalafiora. Skrapiamy go olejem rzepakowym i posypujemy delikatnie pieprzem. Pieczemy 30 min, w tym czasie kalafior powinien się zarumienić.

  • 3

    Łodygi selera siekamy w cienkie plasterki.

  • 4

    Na talerzach rozłóż posiekaną pietruszkę, posypujemy owocami granatu i orzechami laskowymi.

  • 5

    Różyczki kalafiora układamy na sałatce i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Spożywamy na ciepło!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Sałatki

Autor: Benia · 15 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis