Pieczone ziemniaki Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki z piekarnika w śródziemnomorskim stylu to idealny dodatek do obiadu lub propozycja ciepłej kolacji.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula lub kilka szalotek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki z czosnku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • *możesz dodać również inne warzywan np. marchewkę czy cukinię

Sposób przygotowania

  • 1
    Jeśli masz młode ziemniaki dokładnie je umyj, wyszoruj i oczyść. Stare ziemniaki zalecam obrać. W zależności od wielkości przekrawamy ziemniaki na pół lub w ćwiartki.
  • 2
    Szalotki przekrawamy na pół, tak jak i pomidorki koktajlowe. Jeśli mamy zamiast szalotki zwykłą cebule pokrój ją w krążki. Czosnek posiekaj, chili pokrój w drobną kosteczkę, otrzyj cytrynę ze skórki.
  • 3
    Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy sól i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • 4
    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy.
  • 5
    Pieczemy przez około 50 min, co jakiś czas przemieszaj warzywa.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski ImprezaObiadPrzystawkiWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis