Pieczone ziemniaki z rozmarynem Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Czy jest ktoś kto nie lubi pieczonych ziemniaczków? Chyba nie! Takie ziemniaczki są idealnym dodatkiem do dań mięsnych jaki i wegetariańskich.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

232 kcal/porcję

Składniki

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Jeśli mamy młode ziemniaczki to dokładnie je myjemy, przekrawamy na pół. (Stare ziemniaki należy cienko obrać).
  • 2
    Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem i wstawiamy do zimnego piekarnika na środkową półkę. Piec około 30 minut od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 stopni C.
  • 3
    Świeży rozmaryn opłukać, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Ziemniaki obsypać rozmarynem, solą i pieprzem. Dopiec około 15 min tak, aby były rumiane.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski KolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis