Pieczone ziemniaki (hasselback) z rozmarynem i skórką cytrynową Pieczone ziemniaki (hasselback) z rozmarynem i skórką cytrynową

Pieczone ziemniaki (hasselback) z rozmarynem i skórką cytrynową

Idealne jako dodatek do pieczonego mięsa.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaków o cienkiej skórce
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany świeży rozmaryn
  • sól
  • starta skórka z cytryny i sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki dokładnie myjemy i usuwamy z nich wszelkie niedoskonałości.
  • 2
    Nacinamy ziemniaki za pomocą ostrego noża tak jakby chciało się je pokroić na cieniutkie plasterki, ale nie przecinamy do końca - (jak na zdjęciu)
  • 3
    Masło ucieramy z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym rozmarynem. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie ucieramy.
  • 4
    Na każdego ziemniaka wykładamy nasze utarte masło.
  • 5
    Tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, które delikatnie natłuszczamy oliwą.
  • 6
    Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut lub do momentu, aż będą upieczone. Wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Jeśli mamy większe ziemniaki to oczywiście zapiekamy je dłużej.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski ImprezaObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis