Pieczone pieczarki z serem gorgonzola Pieczone pieczarki z serem gorgonzola

Pieczone pieczarki z serem gorgonzola

Wspaniałe proste danie, które można podawać jako przystawkę na imprezie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3-4 osoby

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 12 średnich pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 100 gram sera gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 40 gram tartego parmezanu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Pieczarki oczyść. Odetnij im trzonki i posiekaj je drobno. Kapelusze pieczarek wyłóż na blachę do pieczenia (kapeluszem do dołu).
  • 2
    Zmieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, bułkę tartą i pieprz. Następnie dodaj posiekane trzonki pieczarek. Nałóż tę mieszankę łyżeczką do wnętrza każdej pieczarki i piecz przez 5 min w 180 stopniach.
  • 3
    W tym czasie włóż gorgonzolę i śmietankę do rondelka. Na małym ogniu podgrzewaj je mieszając regularnie do momentu, aż ser się roztopi.
  • 4
    Nałóż serową masę na pieczarki i posyp parmezanem i piecz przez kolejne 5 minut, aż będą miały złoty kolor. Podawaj posypane pietruszką.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski KolacjaPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis