Pasztet z selera Pasztet z selera

Pasztet z selera

Przepyszny domowy pasztet z selera w roli głównej, który zachwyca swoim smakiem. Pasztet sprawdzi się idealnie na święta jak i na codzień.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 selery po 500 g każdy
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 limonka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ - 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę i por pokrojony w talarki należy zeszklić na oliwie na dużej patelni.
  • 2
    W tym czasie obierz seler i jabłko - pokrój je na kawałki. Dodaj je na patelnie wraz z przyprawami. Przykryj i na małym ogniu duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  • 3
    Do kielicha blendera przełóż warzywa z patelni wraz z oliwą i zblenduj.
  • 4
    Następnie dodaję słonecznik, kaszę i limonkę (sam wyciśniętym sok). Ponownie zblenduj. Powinna nam wyjść klejąc, gęsta masa. Jeśli trzeba to dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • 5
    Zblendowaną masę przełóż do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 45 minut.
  • 6
    Upieczony pasztet studzimy. Przechowujemy w lodówce.

1 komentarz

Oliwia 24 listopada 2019 (00:57)

G E N I A L N Y 👌

Oliwia 24 listopada 2019 (00:58)

G E N I A L N Y 👌 wyszedł super, za chwile muszę zrobić jeszcze jeden 🙂

Oliwia-oliwia 24 listopada 2019 (00:59)

G E N I A L N Y 👌 wyszedł super, za chwile muszę zrobić jeszcze jeden 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski WegetariańskieWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis