Paszteciki kapuściane Paszteciki kapuściane

Paszteciki kapuściane

Idealne do barszczu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

3h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 80 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Kapustę posiekaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5h. Grzyby namocz i zostaw na 2h. Następnie odcedź i zalej je niewielką ilością wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 3
    Ugotowane grzyby drobno kroimy. Cebulę i pieczarki posiekaj na drobno i przysmaż na odrobinie oleju, dodaj kapustę i grzyby. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • 4
    Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 3 równe paski. Na całej długości pasków rozłóż farsz zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
  • 5
    Paski zwijamy w rulon. W miseczce roztrzep 1 jajko i posmaruj nim miejsce sklejenia ciasta. Ściśnij, aby paszteciki się nie rozeszły.
  • 6
    Kroimy ciasto z nadzieniem na małe paszteciki z 1 rulonu powinno nam wyjść około 3-4 pasztecików.
  • 7
    Układamy paszteciki (sklejeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis