Paprykarz z marchewki

Paprykarz marchewkowy dla mnie bomba

Ocena:

(0)
Paprykarz z marchewki Paprykarz z marchewki
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Paprykarz z marchewki

Składniki:

  • 6 dużych marchewek
  • Pół szklanki surowego ryżu
  • 1 papryka
  • Średnia cebula
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Odrobina lubczyku suszonego lub jedna gałązka świeżego
  • Według uznania pieprzu ziołowego
  • Pieprz czosnkowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa
  • Sól
  • Opcjonalnie sezamem

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.
    Następnie obieramy marchew i kroimy na mniejsze części.

  • 2

    Teraz mamy do wyboru zetrzeć je na tarce (dużo pracy i bałagan :-))zmiksować je w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa.

  • 3

    Ja użyłam maszynki poszło dość sprawnie. Kolejna czynność to do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) dodajemy oliwy dość sporo ale bez przesady i wrzucamy marchewkę oraz ziele angielskie liście laurowe mieszamy i wszystko przykrywamy.

  • 4

    W międzyczasie kroimy cebulę paprykę w drobną kostkę i dodajemy do marchewki(na tym etapie dodałam też lubczyk jedną gałązkę pod koniec wyjmujemy). Wszystko dusimy ok. 20 minut mieszając co jakiś czas. Gdy już mamy wszystko gotowe i miękkie dodajemy resztę przypraw koncentrat pomidorowy i mieszamy.

  • 5

    Teraz czas na ryż. Jeżeli nasza papka jest dość sucha można podlać ją odrobiną oliwy lub wody (ja niczego nie dodawałam wyszło idealnie). Całość dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 6

    Gdy nasz paprykarz jest już zimny podajemy na świeżej bułce i posypujemy sezamem lub czarnuszką. SMACZNEGO. Powiem tak na początku średnio mi to smakowało i ciągle czegoś brakowało ale jak smaki się przegryzły no bomba 🙂 Użyłam Ryż Parboiled


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Kolacje

Autor: Kasia14 · 11 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis