Orzechowa sałatka szpinakowa Orzechowa sałatka szpinakowa

Orzechowa sałatka szpinakowa

Żurawina, orzechy, szpinak. Najlepsza jesienna sałatka, która doda nam energii na cały dzień.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 garście szpinaku typu baby
  • 1/2 szklanki orzechów (mogą być włoskie lub nerkowce)
  • ser feta
  • suszona żurawina
  • SOS
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1

    Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.

  • 2

    Do szklanki wlewamy: ocet, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz - dokładnie mieszamy łyżeczką, tak aby składniki się idealnie połączyły.

  • 3

    Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu) i wrzucamy na nią posiekane orzechy. Lekko podprażamy, należy uważać, aby się nie przypaliły.

  • 4

    Na talerzu układamy szpinak, posypujemy orzechami, żurawiną i fetą.

  • 5

    Wszystko polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki OrzechyŚniadanieSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis