Obwarzanki

Ostatnio ulubioną przekąska do pracy mojego męża są obwarzanki . Ze względu że dziś sobota i ma wolne no to ich nie kupi. Więc postanowiłam zrobić je sama . Wyszły bardzo smaczne 🙂 polecam.

Ocena:

(0)
Obwarzanki Obwarzanki
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Obwarzanki

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 80 g masła
  • Ulubiona posypka np. mak sezam czarnuszka
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • 1

    Drożdże kruszymy i wkładamy do kubka zalewamy letnim mlekiem i wodą. Następnie mąkę przesiewamy do miski dodajemy masło sól rozczyn i wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy​ ciasto zostawiamy je aby odpoczęło na ok. 20 minut.

  • 2

    Po tym czasie wyjmuję z miski i kroimy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek formujemy na kształt podłużnego wałka. Wałek chwytamy w połowie i zaczynam zawijać końce. Łączymy ze sobą końcówki i lekko je ugniatamy.

  • 3

    Obwarzanki przed pieczeniem wrzucamy do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać ale krótko około.1-3 minuty aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy je cedzakową łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy je czarnuszką sezamem makiem tym co mamy i lubimy.

  • 4

    Pieczemy około 20 min. do momentu aż nabiorą złotego koloru w temperaturze 200 st. grzałka góra-dół. SMACZNEGO


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Pieczywo

Autor: Kasia14 · 24 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis