Marokańska zupa harira z ciecierzycą Thermomix Marokańska zupa harira z ciecierzycą Thermomix

Marokańska zupa harira z ciecierzycą Thermomix

Gęsta, marońska zupa z ciecierzycą i mięsem. Niezwykle syta i bardzo rozgrzewająca.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g ciecierzycy, suchej, obranej
  • 1350 g wody
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 350 g pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki kolendry
  • 4 gałązki pietruszki
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g mięsa, (jagnięciny lub wołowiny ), pokrojonego na małe kostki (1 x 1 cm)
  • 1 łyżka soli
  • 100 g soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Przyprawa Ras el Hanout
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przygotowania

  • Przyprawa Ras el Hanout
  • 1
    Wszystkie składniki na przyprawę zmiksować.
  • Zupa
  • 1
    Ciecierzycę wsypać do miski, dolać 500 g wody, pozostawić do namoczenia przez 6-8 godzin.
  • 2
    Do naczynia miksującego wlać 200 g wody, dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać 10 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  • 3
    Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i seler, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
  • 4
    Dodać mięso, odsączoną ciecierzycę, 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout i 650 g wody, gotować 20 min/Varoma/ /obr. . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
  • 5
    Dodać soczewicę, gotować 15 min/100°C//obr..
  • 6
    Dodać mieszankę mąki i koncentratu pomidorowego, wymieszać 15 s//obr. 1, gotować 10 min/100°C//.
  • 7
    Dodać sok z cytryny, przelać do wazy, podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis