Makaron z krewetkami Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pomysł na krewetki z makaronem, które mogą być z wytrawną kolacją lub wykwintnym obiadem!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 350 g oczyszczonych krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • 1 małe opakowanie śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka półwytrwanego wina białego
  • 6 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron gotujemy al dente.
  • 2
    Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i cały czas mieszając smażymy je kilka minut z każdej strony.
  • 3
    Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i również chwilkę przesmażamy mieszając całość.
  • 4
    Dodajemy wino i zwiększamy ogień cały czas mieszając czekamy aż alkohol odparuje.
  • 5
    Następnie dodajemy śmietankę, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 6
    Całość podajemy z makaronem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski KolacjaKrewetkiMakaronObiadObiad z krewetkami

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis