Makaron z krewetkami

Pomysł na krewetki z makaronem, które mogą być z wytrawną kolacją lub wykwintnym obiadem!

Ocena:

(0)
Makaron z krewetkami Makaron z krewetkami
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

3

Poziom trudności

Łatwy


Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu typu spaghetti
  • 350 g oczyszczonych krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • 1 małe opakowanie śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka półwytrwanego wina białego
  • 6 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

  • 1

    Makaron gotujemy al dente.

  • 2

    Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i cały czas mieszając smażymy je kilka minut z każdej strony.

  • 3

    Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i również chwilkę przesmażamy mieszając całość.

  • 4

    Dodajemy wino i zwiększamy ogień cały czas mieszając czekamy aż alkohol odparuje.

  • 5

    Następnie dodajemy śmietankę, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • 6

    Całość podajemy z makaronem.


Skomentuj


Kuchnia: Orientalna

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 3 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis