Krewetki w chilli z pietruszką, kolendrą i czosnkiem

Aromatyczne krewetki z czosnkiem i chilli to łatwe i klasyczne do przygotowania danie. Polecam.

Ocena:

(0)
Krewetki w chilli z pietruszką, kolendrą i czosnkiem Krewetki w chilli z pietruszką, kolendrą i czosnkiem
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Krewetki w chilli z pietruszką, kolendrą i czosnkiem

Składniki:

  • 200 g krewetek tygrysich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • olej ryżowy lub masło klarowane
  • sól morska i pieprz
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  • 1

    Krewetki myjemy i solimy i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Drobno siekamy papryczkę chilli i łączymy ją z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • 2

    Rozgrzewamy patelnię i na oleju ryżowym bądź maśle podprażamy czosnek z papryczką. Po chwili dodajemy krewetki. Smażymy je po około 4 min z każdej strony. 

  • 3

    Doprawiamy pieprzem, solą.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz świeżą kolendrę. 


Skomentuj


Kuchnia: Chińska

Kategoria: · Lunch

Autor: ewa · 9 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis