Krem z pieczonych pomidorów

Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podpatrzyłam u mojej siostry. Zachwyciła mnie intensywnym smakiem i cudownym aromatem. Polecam

Ocena:

(0)
Krem z pieczonych pomidorów Krem z pieczonych pomidorów
Czas przygotowania

1h 35min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • 6 dość sporych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • Dodatkowo:
  • świeża bazylia
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.

  • 2

    Pomidory kroimy w ćwiartki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę oraz ząbki czosnku.

  • 3

    Polewamy od serca oliwą z oliwek, doprawiamy suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.

  • 4

    Podgrzewamy bulion. Gdy warzywa się już upieką wrzucamy je do garnka i zalewamy połową bulionu – blendujemy. Sprawdzamy konsystencję i dolewamy tyle bulionu ile chcemy – wszystko zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.

  • 5

    Następnie przyprawiamy zupę świeżą bazylią. Zabielamy odrobiną śmietanki i gotowe.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Zupy

Autor: Justyna · 15 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis