Przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów podpatrzyłam u mojej siostry. Zachwyciła mnie intensywnym smakiem i cudownym aromatem. Polecam
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
Pomidory kroimy w ćwiartki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę oraz ząbki czosnku.
Polewamy od serca oliwą z oliwek, doprawiamy suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.
Podgrzewamy bulion. Gdy warzywa się już upieką wrzucamy je do garnka i zalewamy połową bulionu – blendujemy. Sprawdzamy konsystencję i dolewamy tyle bulionu ile chcemy – wszystko zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
Następnie przyprawiamy zupę świeżą bazylią. Zabielamy odrobiną śmietanki i gotowe.
Skomentuj