Krem z batata z mleczkiem kokosowym Krem z batata z mleczkiem kokosowym

Krem z batata z mleczkiem kokosowym

Zupa z batatów z mlekiem kokosowym to aromatyczne i syte danie. W dodatku jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4-6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 3-4 marchewki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 0,5l mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/4 papryczki chilli
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól
  • 4 szklanki bulionu/ rosołu (w wersji wegetariańskiej użyj bulionu warzywnego)
  • Podawaj z:
  • jogurt naturalny
  • ziarna słonecznika/dynii

Sposób przygotowania

  • 1
    Batata i marchewki obierz, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, batata pokrój w kosteczkę.
  • 2
    W garnku rozgrzej masło i podsmaż posiekaną papryczkę chilli oraz drobno posiekany imbir. Dodaj po chwili bataty i marchew, zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na średnim ogniu, aż bataty lekko zmiękną.
  • 3
    Wlej około 4 szklanek rosołu/bulionu (oceń jaką konsystencje kremu chcesz uzyskać, jeśli bardziej płynną to dodaj odrobinę więcej rosołu/bulionu) i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie i ocenisz, że łatwo je będzie teraz zblendować. Dodaj starty imbir.
  • 4
    Przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą, a następnie zblenduj. Podawaj z jogurtem naturalnym i podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

3 komentarze

Malgorzatka 8 listopada 2019 (14:45)

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zupek krem! MMMMMNIAM!

Diana 18 listopada 2019 (18:17)

Co za smakowita kompozycja. Jestem w szoku jakie to jest pyszne!

Kiki 22 listopada 2019 (20:16)

Kocham ten przepis. Moj ulubiony krem!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BatatyFitHashimotoObiadZupa krem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis