Kokosowy ryż z mango Kokosowy ryż z mango

Kokosowy ryż z mango

Kokosowe mleczko i mango to wariant smaków, który zasmakuje każdemu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • szklanka ryżu
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 dojrzałe mango
  • biały sezam

Sposób przygotowania

  • 1
    Ryż płuczemy, umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie namoczony ryż przecedzany przez sitko o gotujemy już zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe z cukrem. Z limonki ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej cały - dodajemy sok i skórkę do mleczka. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ugotowany ryż gorącym mleczkiem, dokładnie mieszamy.
  • 3
    Garnek z ryżem i mleczkiem przykrywamy folią aluminiową, owijamy w kilka kuchennych ścierek na na mniej więcej godzinę zostawiamy w ciepłym miejscu. Możemy przykryć garnek kocem.
  • 4
    W tym czasie ryż powinien wchłonąć całe mleczko. Ryż przekładamy do miseczek i podajemy z pokrojonym w kostkę mango i sezamem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Na słodko KolacjaMangoRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis