Te aromatyczne ciastka owsiane z masłem orzechowym są idealnym połączeniem chrupiącej konsystencji i wyrazistego smaku orzechów. Świetnie się sprawdzą na podwieczorek lub jako przekąska do szkoły.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
12 ciastek
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Niezbędne akcesoria
Piekarnik
Papier do pieczenia
Składniki
200 g płatków owsianych górskich
150 g masła orzechowego
70 g cukru
2 duże jajka
40 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
garść orzechów arachidowych
Sposób przygotowania
1
W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: 200 g płatków owsianych, 70 g cukru, 40 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj je razem, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
2
Dodaj 150 g masła orzechowego oraz 2 duże jajka do suchych składników. Kontynuuj mieszanie, najlepiej użyj rąk by masa była dobrze ujednolicona. Powinna być gęsta.
3
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
4
Nabierz porcję ciasta wielkości średniego orzecha włoskiego i utwórz z niej kulkę. Następnie spłaszcz ją za pomocą dloni na przygotowanym papierze do pieczenia.
5
Jeśli chcesz, możesz na każde ciastko wyłożyć orzechy arachidowe i posypać je dodatkową szczyptą soli. Delikatnie dociskaj dodatki do ciastek.
6
Umieść blaszkę z ciastkami w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy ciastka będą lekko zarumienione. Nie martw się, jeśli wydadzą się miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika; stwardnieją, gdy przestygną.
7
Po upieczeniu, po kilku minutach przenieś ciastka na kratkę do studzenia wypieków. Po przestudzeniu będą idealnie chrupiące i gotowe do podania.
Dodaj komentarz