Kapusta pod beszamelem Kapusta pod beszamelem

Kapusta pod beszamelem

Witam kochani nie wiem jak wy ale ja ostatnio mam jakoś wstręt do mięsa coraz rzadziej po nie sięgam. Częściej z mężem jemy warzywa to akurat dobrze .Dziś dodatkiem do obiadu była kapusta zrobiona inaczej. Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Główka kapusty
  • 1 łyżka - masła
  • 2 łyżki - mąki
  • 2 szklanki - mleka
  • 1 szczypta - gałki muszkatołowej
  • 1 szczpta - kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 150 g - sera żółtego
  • Tymianek

Sposób przygotowania

  • 1
    Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały.
  • 2
    Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku.
  • 3
    Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki.
  • 4
    Gotować chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry).
  • 5
    Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180 stopni około 20-30 min.
  • 6
    Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda. SMACZNEGO.
  • 7
    Ja do sosu dodałam jeszcze ząbek czosnku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski KapustaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis