Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

Awokado i jajko to bez wątpienia smaczny duet. Przepis ten idealną propozycją na śniadanie, a w dodatku jest super prosty, smaczny i zdrowy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

8min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajko 
  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • kolorowy pieprz
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie

Sposób przygotowania

  • 1
    Pokrój awokado w kostkę, dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Zblenduj wszystko na gładką masę, możesz też rozgnieść widelcem jeśli awokado jest bardzo miękkie.
  • 2
    Przygotuj jajka, albo sadzone (tak by żółtko było płynne), lub ugotuj w koszulkach - Posmaruj kromki chleba pastą z awokado i przykryj je jajkiem. Oprósz delikatnie kolorowym pieprzem. *Opcjonalnie: chleb możesz podpiec w tosterze bądź piekarniku, tak aby kromki były ciepłe i lekko chrupiące :)

1 komentarz

eryk 17 listopada 2019 (12:39)

zrób to na śniadanie swojej dziewczynie lub żonie gdy coś przeskrobiesz a będzie ci wybaczone i zapomniane 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Przekąski AwokadoJajkaŚniadanieŚniadanie z awokadoWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis