Jajka po wiedeńsku Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

Jajko po wiedeńsku to jajko na miękko w szklance z masłem. Jak przygotować jajka po wiedeńsku? Nic prostrzego, krok po kroku opisałam to poniżej. Trzeba jednak postarać się aby uszkodzić żółtek.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 małe jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku zagotuj wodę.
  • 2
    W małym słoiczku lub szklance rozbij jaja, ale tak, aby żółtka się nie rozpłynęły i włóż naczynie do rondelka z wrzącą wodą, zmniejsz ogień.
  • 3
    Wyjmij szklankę z jajkami z wrzątku w momencie ścięcia się białka i zamieszaj z masłem.
  • 4
    Tak przygotowane jajka oprósz solą, pieprze i posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze

Kamil 1 stycznia 2020 (21:27)

Moje noworoczne śniadanko 👌sprawdziło się idealnie

Ewa 3 stycznia 2020 (07:51)

Moje tez 👍

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis