Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Delikatne a zarazem wyraziste w smaku jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz fetą. Są proste w przygotowaniu i pięknie prezentują się na talerzu. Idealna propozycja przystawki na wielkanocne śniadanie i nie tylko.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Dekoracja:
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka gotujemy na twardo, zaraz po ściągnięciu z ognia zalewamy je zimną wodą. Kiedy ostygną obieramy je i przekrawamy wzdłuż na pół.
  • 2
    Delikatnie za pomocą małej łyżeczki wyciągamy żółtka. Dodajemy do nich pokruszoną fetę i 2 łyżki majonezu. Rozgniatamy wszystko widelcem, tak by składniki się połączyły.
  • 3
    Dodajemy posiekane pomidory, doprawiamy pieprzem oraz solą (przed posoleniem warto spróbować masy, ponieważ feta jest dość słona).
  • 4
    Masę nadkładamy na połówki białek.
  • Sos:
  • 1
    Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj, polej je sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz

Justyna 25 marca 2019 (14:00)

Te jajka zawsze goszczą u mnie na wielkanocnym stole 🙂 Są pyszne!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis