Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Delikatne a zarazem wyraziste w smaku jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz fetą. Są proste w przygotowaniu i pięknie prezentują się na talerzu. Idealna propozycja przystawki na wielkanocne śniadanie i nie tylko.

Ocena:

(1)
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Dekoracja:
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Jajka gotujemy na twardo, zaraz po ściągnięciu z ognia zalewamy je zimną wodą. Kiedy ostygną obieramy je i przekrawamy wzdłuż na pół.

  • 2

    Delikatnie za pomocą małej łyżeczki wyciągamy żółtka. Dodajemy do nich pokruszoną fetę i 2 łyżki majonezu. Rozgniatamy wszystko widelcem, tak by składniki się połączyły.

  • 3

    Dodajemy posiekane pomidory, doprawiamy pieprzem oraz solą (przed posoleniem warto spróbować masy, ponieważ feta jest dość słona).

  • 4

    Masę nadkładamy na połówki białek.

  • Sos:
  • 1

    Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj, polej je sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


1 komentarz

Justyna

25 marca 2019 (14:00)

Te jajka zawsze goszczą u mnie na wielkanocnym stole 🙂 Są pyszne!

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Przystawki

Autor: MARTA · 25 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis