Idealny przepis na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Jajeczne babeczki z warzywami bezwątpienia podbiją Wasze serca.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego dodać pieczarki, cukinię i paprykę, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie odparowywać bez założonej miarki 6 min/Varoma//obr. 2.
Warzywa odcedzić przez koszyczek, rozłożyć równomiernie po 1 łyżce na dnie formy do muffinek, wyłożonej papierowymi lub sylikonowymi foremkami. Oprószyć solą, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać rozdrobniony wcześniej parmezan z pietruszką, dodać śmietanę, jajka, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, wymieszać 10 s/obr. 4.
Masę jajeczną przelać równomiernie do foremek na muffiny, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi foremki, piec 20-25 min (180°C). Pozostawić babeczki w foremkach na 5 min do ostygnięcia.
Skomentuj