Hummus z dynią Hummus z dynią

Hummus z dynią

Kremowy, aksamitny, z dodatkiem ciecierzycy, pasty tahini, soku z cytryny i przypraw hummus domowej roboty z dyni. Warto podkreślić, że dyniowy hummus jest bardzo zdrowy i jednocześnie smaczny.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag miąższu z dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • chilli w proszku
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania

  • 1
    Ciecierzycę dzień przed przygotowaniem hummusu zalać zimną wodą i zostawić na noc.
  • 2
    Następnie odlać wodę, ziarna ciecierzycy zalać wrzątkiem i pod przykryciem przez 1 h gotować (od czasu do czasu zbieraj pianę).
  • 3
    Po ugotowaniu, ciecierzycę odcedzić, posolić i wystudzić.
  • 4
    Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i upiec do miękkości. Następnie za pomocą blendera zmiksować z ciecierzycą, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku.
  • 5
    Na koniec hummus posypać sezamem i pestkami dyni.

1 komentarz

Patrycja W. 24 listopada 2019 (20:21)

Jagoda dzięki ci za twoje przepisy. Jestem twoja fanka!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski CiecierzycaDyniaFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis