Grzanki śródziemnomorskie Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki z kozim serem i figą to eleganckie i słodkie rozwiązanie na imprezę lub wystawną kolację!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 bagietka
  • 4 figi
  • 15 dag koziego sera (twardego)
  • 10 dag orzechów włoskich
  • odrobina miodu (płynnego)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
  • 2
    Umyte figi kroimy na 8 równych części.
  • 3
    Bagietkę kroimy w kromki, skrapiamy je odrobiną oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4
    Na kromkach bagietki umieszczamy cienkie plastry sera oraz figi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 min.
  • 5
    Po wyciągnięciu grzanek z piekarnika układamy na nich orzechy, oprószamy szczyptą pieprzu i zwieńczamy kroplą miodu.
  • 6
    Spożywamy grzanki na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski KolacjaOrzechyPrzystawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis