Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem

Delikatne, kremowe, a zarazem sycące gazpacho z melonem, nektarynką i pomarańczową papryką. Pyszna kombinacja smaków.

Ocena:

(0)
Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 2 nektarynki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 300 gram melona siatkowego (Kantalupa)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ bułki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 75 g sera gorgonzola
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Myjemy pomidora, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Myjemy nektarynki, obieramy i przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Paprykę również myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

  • 2

    Melona obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie kroimy na podłużne kawałki.

  • 3

    Mieszamy pomidora z nektarynkami, papryką, moelonem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i octem. Rozkruszamy bułkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.

  • 4

    Podajemy prosto z lodówki, posypane pokruszonym serem gorgonzola.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Zupy

Autor: JagodaGotuje · 21 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis