Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem

Gazpacho z pomarańczową papryką i melonem

Delikatne, kremowe, a zarazem sycące gazpacho z melonem, nektarynką i pomarańczową papryką. Pyszna kombinacja smaków.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 pomidor
  • 2 nektarynki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 300 gram melona siatkowego (Kantalupa)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ bułki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 75 g sera gorgonzola
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Myjemy pomidora, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Myjemy nektarynki, obieramy i przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Paprykę również myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • 2
    Melona obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie kroimy na podłużne kawałki.
  • 3
    Mieszamy pomidora z nektarynkami, papryką, moelonem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i octem. Rozkruszamy bułkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.
  • 4
    Podajemy prosto z lodówki, posypane pokruszonym serem gorgonzola.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Wegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis