Gazpacho czyli hiszpański chłodnik

Przepis podstawowy i w mojej ocenie najlepszy na gazpacho!

Ocena:

(0)
Gazpacho czyli hiszpański chłodnik Gazpacho czyli hiszpański chłodnik
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Gazpacho czyli hiszpański chłodnik

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • ocet z białego wina (około 3 łyżki)
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pomidory należy delikatnie naciąć i przez około 2 min sparzyć we wrzątku, następnie ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.

  • 2

    Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na kawałki, następnie razem z czosnkiem miksujemy w blenderze.

  • 3

    Dodajemy ocet, około 3 łyżek oliwy i chleb porwany na kawałki. Ponownie miksujemy na gładko.

  • 4

    Zupa nie powinna mieć cząstek warzyw.

  • 5

    Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty, należy rozrzedzić go wodą, a gdy będzie zbyt zbyt rzadki można zagęścić dodając więcej chleba lub samego pomidorów. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem.


Skomentuj


Kuchnia: Hiszpańska

Kategoria: · Zupy

Autor: ewa · 27 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis