Faszerowane pieczarki Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Przepis na faszerowane pieczarki zapiekane w piekarniku. Nadzienie składa się z samych zdrowych fit składników.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 8 dużych jędrnych pieczarek (najlepiej portobello)
  • 3 jajka
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypiorek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka ugotuj na twardo.
  • 2
    Kapelusze pieczarek oczyść, odetnij nóżki. Nóżki pieczarek i cebulę drobno posiekaj.
  • 3
    Gdy jajka się ugotują, ostudź je, następnie obierz i również drobno posiekaj.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, a po chwili posiekane nóżki pieczarek. Dopraw solą i smaż, aż woda którą puściły pieczarki odparuje.
  • 5
    Następnie zawartość patelni przełóż do miski, dodaj posiekane jajka, musztardę, posiekane suszone pomidory oraz szczypiorek z pietruszką. Dopraw pieprzem. Jeśli trzeba dodaj więcej musztardy. Tak przygotowany farsz przełóż do kapeluszy pieczarek.
  • 6
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pieczarki. Zapiekany około 10-12 min (do zarumienienia). Możemy przed włożeniem do piekarnik, posypać jeszcze wierzch pieczarek bułką tartą.
  • 7
    Tak przygotowane pieczarki efektowanie będą się prezentowały jeśli podamy je na liściach rukoli, szpinaku czy roszponce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski FitImprezaPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis