Faszerowane pieczarki

Przepis na faszerowane pieczarki zapiekane w piekarniku. Nadzienie składa się z samych zdrowych fit składników.

Ocena:

(0)
Faszerowane pieczarki Faszerowane pieczarki
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 8 dużych jędrnych pieczarek (najlepiej portobello)
  • 3 jajka
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypiorek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Jajka ugotuj na twardo.

  • 2

    Kapelusze pieczarek oczyść, odetnij nóżki. Nóżki pieczarek i cebulę drobno posiekaj.

  • 3

    Gdy jajka się ugotują, ostudź je, następnie obierz i również drobno posiekaj.

  • 4

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

    Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, a po chwili posiekane nóżki pieczarek. Dopraw solą i smaż, aż woda którą puściły pieczarki odparuje.

  • 5

    Następnie zawartość patelni przełóż do miski, dodaj posiekane jajka, musztardę, posiekane suszone pomidory oraz szczypiorek z pietruszką. Dopraw pieprzem. Jeśli trzeba dodaj więcej musztardy. Tak przygotowany farsz przełóż do kapeluszy pieczarek.

  • 6

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pieczarki. Zapiekany około 10-12 min (do zarumienienia). Możemy przed włożeniem do piekarnik, posypać jeszcze wierzch pieczarek bułką tartą.

  • 7

    Tak przygotowane pieczarki efektowanie będą się prezentowały jeśli podamy je na liściach rukoli, szpinaku czy roszponce.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaPolska

Kategoria: · Przystawki

Autor: ewa · 26 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis