Przepis na faszerowane pieczarki zapiekane w piekarniku. Nadzienie składa się z samych zdrowych fit składników.
Jajka ugotuj na twardo.
Kapelusze pieczarek oczyść, odetnij nóżki. Nóżki pieczarek i cebulę drobno posiekaj.
Gdy jajka się ugotują, ostudź je, następnie obierz i również drobno posiekaj.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę, a po chwili posiekane nóżki pieczarek. Dopraw solą i smaż, aż woda którą puściły pieczarki odparuje.
Następnie zawartość patelni przełóż do miski, dodaj posiekane jajka, musztardę, posiekane suszone pomidory oraz szczypiorek z pietruszką. Dopraw pieprzem. Jeśli trzeba dodaj więcej musztardy. Tak przygotowany farsz przełóż do kapeluszy pieczarek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pieczarki. Zapiekany około 10-12 min (do zarumienienia). Możemy przed włożeniem do piekarnik, posypać jeszcze wierzch pieczarek bułką tartą.
Tak przygotowane pieczarki efektowanie będą się prezentowały jeśli podamy je na liściach rukoli, szpinaku czy roszponce.
Skomentuj