Fakes – grecka zupa z soczewicy

Fakes to bardzo popularna i niezwykle odżywcza zupa kuchni greckiej. W Grecji obowiązkowo podaje się ją z oliwą z oliwek, oliwkami i doprawia octem winnym. W poniższym przepisie oczywiście go użyłam, jednak możesz pominąć ten składnik – zupa wyjdzie równie pysznie.

Ocena:

(0)
Fakes – grecka zupa z soczewicy Fakes – grecka zupa z soczewicy
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

3

Poziom trudności

Średni


Fakes – grecka zupa z soczewicy

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy (opcjonalnie może być też brązowa)
  • 2 średnie marchewki
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Pomidory ponacinać, zalać je wrzątkiem (odczekać około 2 minuty) i obrać ze skórki. Po ostygnięciu pokrój pomidory w kostkę.

  • 2

    Cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Marchewkę umyj, obierz i również pokrój w kostkę.

  • 3

    Do dużego garnka wlej olej rzepakowy, rozgrzej go i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2 minutach dodaj marchewkę, liść laurowy i przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę.

  • 4

    Zalewamy wszystko zimną wodą (około 4 szklanki) i gotujemy około 20- 30 minut (do momentu aż marchew i soczewica będą miękkie).

  • 5

    Po tym czasie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, sól oraz pieprz. Delikatnie wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut.

  • 6

    Przed samym podaniem zupę można doprawić octem winnym, który nada jej lekkości.


Skomentuj


Kuchnia: Grecka

Kategoria: · Zupy

Autor: Benia · 12 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis