Fakes to bardzo popularna i niezwykle odżywcza zupa kuchni greckiej. W Grecji obowiązkowo podaje się ją z oliwą z oliwek, oliwkami i doprawia octem winnym. W poniższym przepisie oczywiście go użyłam, jednak możesz pominąć ten składnik – zupa wyjdzie równie pysznie.
Pomidory ponacinać, zalać je wrzątkiem (odczekać około 2 minuty) i obrać ze skórki. Po ostygnięciu pokrój pomidory w kostkę.
Cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Marchewkę umyj, obierz i również pokrój w kostkę.
Do dużego garnka wlej olej rzepakowy, rozgrzej go i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2 minutach dodaj marchewkę, liść laurowy i przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę.
Zalewamy wszystko zimną wodą (około 4 szklanki) i gotujemy około 20- 30 minut (do momentu aż marchew i soczewica będą miękkie).
Po tym czasie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, sól oraz pieprz. Delikatnie wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Przed samym podaniem zupę można doprawić octem winnym, który nada jej lekkości.
Skomentuj