Domowy pasztet z wątróbki drobiowej Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet jest miękki, aromatyczny i niezwykle smaczny. Jest to porcja na dwie osoby, ale przechowywany w lodówce może stać nawet do 5 dni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 350 gram kurzych wątróbek
  • oliwa lub masło do smażenia
  • 2 cebule
  • 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Na rozgrzaną patelnię wlewany oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz tymianek. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy oczyszczone wątróbki i podsmażamy do zarumienienia.
  • 2
    Kolejnym krokiem jest dodanie do wątróbek wina oraz pozostałych składników. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Spróbujcie czy nie należy doprawić - pasztet lubi dużą ilość gałki muszkatołowej. Nie bójcie się więc próbować, czy wystarczająco dobrze doprawiliście potrawę.
  • 3
    Całość przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
  • 4
    Małą okrągłą foremkę smarujemy odrobiną masła i przekładamy do niej masę na pasztet. Foremką kilka razy uderzamy o blat, aby masa na pasztet dobrze się ułożyła.
  • 5
    Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis