Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej

Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej

Lekki domowy kapuśniak na kapuście kiszonej to niskokaloryczna zupa, która stanowi świetne źródło witaminy C. Dodatkowo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

137 kcal/porcję

Składniki

  • 30 dag udźca z indyka bez skóry
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso zalej 1l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 30 minut.
  • 2
    Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru razem z drobno posiekaną cebulą.
  • 3
    W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy i gotuj przez około 10 minut.
  • 4
    Po tym czasie wrzuć poszatkowaną kapustę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut.
  • 5
    Następnie wyciągnij mięso, pokrój na kawałeczki i wrzuć ponownie do zupy. Kapuśniak posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco!

1 komentarz

Ola 29 listopada 2019 (19:36)

Bardzo przyjemny fit kapusniak

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy FitKapustaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis