Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej

Lekki domowy kapuśniak na kapuście kiszonej to niskokaloryczna zupa, która stanowi świetne źródło witaminy C. Dodatkowo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Ocena:

(1)
Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy

Kalorie

137 kcal/porcję


Domowy kapuśniak z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 30 dag udźca z indyka bez skóry
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso zalej 1l zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 30 minut.

  • 2

    Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru razem z drobno posiekaną cebulą.

  • 3

    W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy i gotuj przez około 10 minut.

  • 4

    Po tym czasie wrzuć poszatkowaną kapustę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut.

  • 5

    Następnie wyciągnij mięso, pokrój na kawałeczki i wrzuć ponownie do zupy. Kapuśniak posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco!


1 komentarz

Ola

29 listopada 2019 (19:36)

Bardzo przyjemny fit kapusniak

Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaPolska

Kategoria: · Zupy

Autor: MARTA · 18 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis