Delikatna zupa pieczarkowa Delikatna zupa pieczarkowa

Delikatna zupa pieczarkowa

Zupa jest delikatna i aromatyczna dzięki dużej ilości pieczarek i warzyw.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 600 gram pieczarek
  • śmietana 18%
  • 2 litry wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 natka pietruszki
  • jasny sos sojowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • 1
    Do garnka wlej zimną wodę, wrzuć skrzydełka, ziela angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i pozostałe warzywa (umyty i obrany seler oraz korzeń pietruszki). Doprawiamy solą.
  • 2
    Gotuj wywar około 20 min, w tym czasie obierz pieczarki, pokrój je w grubsze plasterki i podsmaża na maśle. Następnie dodaj do zupy.
  • 3
    Śmietanę wlej do miseczki, dodaj odrobinę zupy i rózgą kuchenną energicznie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy, od razu mieszając. Zupę ściągamy z ognia.
  • 4
    Do zupy dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawić dodaj soli i pieprzu, jeśli lubisz możesz dodać jasnego sosu sojowego.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy BezglutenoweObiadPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis