Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Pyszne małe przekąski polecają się na imprezę.

Ocena:

(0)
Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Ciasto filo z serem gorgonzola i gruszką

Składniki:

  • 4 płaty ciasta filo
  • 1-2 gruszki
  • 5 plastrów salami (u mnie z serem Parmigiano Reggiano może być też szynka dojrzewająca)
  • Ser gorgonzola według uznania
  • Roztopione masło

Sposób przygotowania:

  • 1

    Gruszkę myjemy i kroimy w pół plastry.

  • 2

    Ciasto filo kroimy na 4 równe paski i odkładamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy masłem i układamy jeden na drugim(u mnie 4 warstwy).

  • 3

    Na górze układamy plasterki gruszki ser i salami pokrojone w drobną kostkę w równych od siebie odstępach.

  • 4

    Następnie kroimy po skosie na 4-5 równych części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładnie nie wiem ile ciasto było w piecu bo w międzyczasie robiłam coś innego. Jak ciasto nabierze ładnego złoto brązowego koloru jest gotowe. SMACZNEGO.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Przystawki

Autor: Kasia14 · 4 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis