Chowder z kukurydzą

Chowder to zupa rybna lub z owocami morza. Potrawa kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. W wersji “upolszczonej” przygotowana jest na rosole z kury.

Ocena:

(0)
Chowder z kukurydzą Chowder z kukurydzą
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

5

Poziom trudności

Łatwy


Chowder z kukurydzą

Składniki:

  • 750 ml rosołu z kury
  • 2 ziemniaki
  • gałązka selera naciowego
  • por
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 400 g mrożonej kukurydzy
  • sok z limonki
  • 1/2 papryki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do rosołu wrzucamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną gałązkę selera oraz por. Gotujemy ok. 15 min.

  • 2

    Dodajemy mleko kokosowe, mleko, krewetki, kukurydzę i sok z limonki. Gotujemy 10 min. 

  • 3

    Podsmażamy pokrojone wcześniej papryki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 5 min. 

  • 4

    Zupę przed podaniem posypujemy tymiankiem.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Zupy

Autor: Ania Stankiewicz · 7 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis