Chleb z dyni o niskiej zawartości węglowodanów

Osoby będące na diecie bezglutenowej mają czasami pod górkę, jednak czasami wystarczy zamienić stary przepis mamy na chlebek z dyni w chleb bezglutenowy o niskiej zawartości węglowodanów. Wystarczyło wykorzystać zamiennik w postaci mąki ryżowej 🙂

Ocena:

(0)
Chleb z dyni o niskiej zawartości węglowodanów Chleb z dyni o niskiej zawartości węglowodanów
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

1 blaszka

Poziom trudności

Zaawansowany


Chleb z dyni o niskiej zawartości węglowodanów

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 300 ml letniej wody
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz
  • odrobina pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 

  • 2

    Dynię kroimy w plastry i i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy ją oliwą, wrzucamy gałązki rozmarynu i delikatnie pieprzymy. Zapiekamy około 20 minut.

  • 3

    Z upieczonej dyni pozbywamy się skórki, najlepiej ją po prostu odkroić. Dynię skrapiamy odrobiną oliwy i blendujemy na gładkie puree.

  • 4

    Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy dynie, drożdże i sól.

  • 5

    Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie “plastyczne”.

  • 6

    Do małej kreskówki (długość 24 cm) wyłożonej papier do pieczenia, przekładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 1,5 h w ciepłym miejscu.

  • 7

    Gdy ciasto nam wyrosło, posypujemy je pestkami z dyni i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnianka i pieczemy przez 40 minut.


Skomentuj


Kuchnia: Bezglutenowa

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 4 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis