Co jakiś czas warto przygotować chleb domowy. Polecam pszenny, ze względu na to, że jest sycący.
Umieść w naczyniu miksującym drożdże, cukier, maślankę (lub mleko)
Podrzewaj 2 minuty w 37℃ na obrotach 1
Wsyp mąkę, dodaj oliwę i sól
Wyrabiaj 2 minuty
Wyciągnij ciasto i umieśc w innym naczyniu. Przykryj je ściereczką, na 30 minut schowaj w ciepłym miejscu (proponuję pod kocem)
Rozgrzej piekarnik 200℃
Natłuść podłużną formę lub dużą blachę przykryj papierem do pieczenia
Ciasto przełóż do formy lub uformuj je jako bohenek chleba przed włożeniem
Odstaw jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia
Piecz przez 30-35 minut w 200℃
Wyciągnij i poczekaj aż ostygnie
Smacznego!
3 komentarze
kamcia
28 marca 2019 (13:15)
dzis zrobię sobie ten chlebek 🙂
iwona
3 grudnia 2019 (11:33)
polevcam sprawdzony przepis
ewa
30 marca 2020 (11:43)
ulubiony