Chleb bezglutenowy Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy, bez dodatku jajek i mleka. Bardzo zdrowy i robi się go dość szybko, jest bardzo smaczny. A najsmakowitsza jest chrupiąca skórka!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 25 gram drożdży
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki wody (mniej więcej)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (mielonego)

Sposób przygotowania

  • 1
    Utrzyj drożdże z ksylitolem i odrobiną ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
  • 2
    Wymieszaj obie mąki z solą, siemieniem lnianym, masłem, ciepłą wodą i drożdżami. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 3
    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wierzch posmaruj masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 °C. Piecz przez około 1 godziny lub do tak zwanego suchego patyczka.

2 komentarze

Paweł 15 marca 2019 (09:29)

tego szukalem

Iwo 15 marca 2019 (17:11)

Mega

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo BezglutenoweFitHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis