Chipsy z jarmużu

Zdrowa alternatywa dla niezdrowych chipsów, jeśli nie mamy jarmużu to zamiast niego możemy użyć kapusty włoskiej.

Ocena:

(0)
Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu
Czas przygotowania

55min

Porcji z przepisu

1

Poziom trudności

Łatwy


Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • 1

    Myjemy jarmuż i rwiemy liście na mniejsze kawałki.

  • 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni (najlepiej termoobieg) 

  • 3

    Oliwę z oliwek, pieprz, sól, czosnek i sok z cytryny dokładnie ze sobą łączymy.

  • 4

    W dużej misce delikatnie mieszamy jarmuż z przyprawami.

  • 5

    Jarmuż rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – ważne aby liście się nie dotykały i miały trochę przestrzeni wokół siebie.

  • 6

    Pieczemy około 30 minut, co jakiś czas otwieramy piekarnik i sprawdzamy czy chipsy są już wystarczająco chrupkie. Jeśli tak to skracamy czas pieczenia. 
    Wszystko zależy od piekarnika, nie możemy dopuścić, aby się przypiekły bo będą gorzkie.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Przystawki

Autor: ewa · 8 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis