Chałka bez laktozy Thermomix Chałka bez laktozy Thermomix

Chałka bez laktozy Thermomix

Smak dzieciństwa – czyli pyszna, świeża, domowa chałka w wersji bez laktozy.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

30 kromek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 50 g masła bez laktozy (miękkie, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
  • 300 g mleka bez laktozy
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki chlebowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania

Sposób przygotowania

  • 1
    Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i sól, wyrobić 3 min/37 stopni C/obr.2.
  • 2
    Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/
  • 3
    Ciasto włożyć do przygotowanej dużej miski, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok.1 h).
  • 4
    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek (ok. 45 cm długości). Połączyć końcówki 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć końcami.
  • 5
    Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok.30 min). Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko.
  • 6
    Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25-30 min (180 stopni C) lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Przed pokrojeniem pozostawić do ostygnięcia.
  • 7
    Podawać z masłem lub ulubionym dżemem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pieczywo Bez laktozyThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis