Cebularze

Proste szybkie i tanie.
Zapraszam na pyszne Cebularze.

Ocena:

(0)
Cebularze Cebularze
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Cebularze

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Opakowanie suchych drożdży
  • 240 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • Farsz:
  • 3 duże cebule lub 5 mniejszych
  • Oliwia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego)
  • Tymianek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.

  • 2

    Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.

  • 3

    Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.

  • 4

    W tym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą i pieprzem(u mnie czosnkowy oczywiście 😉). Gdy cebula zmięknie (ale nie zbrązowieje) dodajemy cukier oraz ocet i nadal smażymy. Cały czas jednak pilnujemy żeby się nie przypaliła ma być blada. Na sam koniec dodajemy tymianek około płaska łyżeczka na tą ilość. Mieszamy.

  • 5

    Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8-10 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(mi brakło więc zrobiłam to tradycyjnie tłuszcz i mąka).

  • 6

    Dnem szklanki o niedużej średnicy lub kieliszkiem do szampana naciskam bułeczki formując wgłębienie w które nakładamy farsz. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.

  • 7

    Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe. SMACZNEGO!

  • 8

    Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
    Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Pieczywo

Autor: Kasia14 · 5 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis