Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa

Mocno rozgrzewająca, aromatyczna i niezwykle syta zupa na bazie pomidorów i pieczarek.

Ocena:

(2)
Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa

Składniki:

  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 180 g pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Przyprawy:
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebulę drobno posiekaj.

  • 2

    W większym garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

  • 3

    Pieczarki pokrój w plastry, pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę.

  • 4

    Wszystkie składniki (poza natką pietruszki) wrzuć do garnka z cebulą, zalej wodą, zamieszaj i gotuj do miękkości.

  • 5

    Pod koniec gotowania sprawdź czy jeszcze nie trzeba doprawić. Gdy zupa będzie gotowa dodaj posiekaną natkę pietruszki.


2 komentarze

Krzysztof

8 listopada 2019 (14:36)

Świetna zupka, polecam.

Darka

8 listopada 2019 (14:37)

Polecam, jest pyszna, wszyscy się zachwycali!!!

Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Zupy

Autor: Justyna · 6 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis