Aromatyczna zupa pomidorowa z krewetkami Aromatyczna zupa pomidorowa z krewetkami

Aromatyczna zupa pomidorowa z krewetkami

Pomidorówka to chyba jedna z najpyszniejszych zup. Najczęściej podajemy ją z ryżem lub makaronem, ja natomiast z racji diety paleo, którą stosuje od dłuższego czasu podaje ją z krewetkami. Zapraszam do przetestowania tego przepisu – zupa jest prosta do zrobienia i niecodzienna.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 10 - 15 krewetek tygrysich
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduży seler pokrojony w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka domowego koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego ze świeżych pomidorów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól morska
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Nerkowce zalewmy gorącą wodą i odstawiłam na 30 minut.
  • 2
    W rondelku podduś na oleju kokosowym cebulę, czosnek, liść laurowy, seler.
  • 3
    Odcedzone nerkowce dodaj do produktów w rondelku. Duś na małym ogniu dolewając odrobinę wody, do momentu aż cebula i seler będą miękkie (ok 10 minut).
  • 4
    Dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze chwilę, co chwilę mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion, mleko roślinne oraz sól morską i doprowadź do wrzenia.
  • 5
    Wyciągnij z zupy liść laurowy i zblenduj ją na gładki krem.
  • 6
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić krewetki. Delikatnie posól, skrop sokiem z cytryny. Podsmażyć przez ok. 5-7 minut obracając je co chwilę. Zupę podawać ze świeżo przygotowanymi krewetkami, i posiekanymi listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy KrewetkiObiad z krewetkamiPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis