Kapusta z grochem Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Jednym z dań tradycyjnie serwowanych podczas wigilijnej kolacji jest kapusta z grochem. To proste danie charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego warto również rozważyć jego przygotowanie w innych okresach roku, na przykład jako idealne uzupełnienie dla smażonego czy pieczonego mięsa.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g połówek łuskanego grochu suchego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 średnie cebule
  • 10 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskich
  • 1 łyżeczce kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • 1
    Kapustę z grochem zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej, ponieważ groch musi przez noc odstać w wodzie. Groch umieszczamy w misce i zalewamy go zimną wodą z kranu. Gdy woda stanie się mętna od razu ją odlewamy i wlewamy nową. Czynność powtarzamy kilka razy, a gdy porządnie już przepłuczemy groch, wówczas zalewamy groch około 6 szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc by groch napęczniał. Pierwszy krok namocz groch Pierwszy krok namocz groch
  • 2
    Na drugi dzień gdy groch już napęcznieje, zawartość miski przekładam na sitko i jeszcze raz przepłukujemy połówki grochu pod bieżącą, zimną wodą z kranu. Drugi krok przełóż groch na sitko Drugi krok przełóż groch na sitko
  • 3
    Po przepłukaniu grochu, przekładam go do średniego garnka. Wlewam do niego 3 szklanki zimnej wody i doprowadzamy do zagotowania. Gdy groch zacznie się gotować należy zmniejszyć moc palnika. Następnie musimy usunąć pianę, która zebrała się na powierzchni, używamy do tego łyżki. Trzeci krok przełóż groch do garnka Trzeci krok przełóż groch do garnka
  • 4
    Groch gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką przez około 45-50 minut. Od czasu do czasu należy zamieszać zawartość garnka, i sprawdzić ilość wody. Jeśli jest jej za mało, należy dolać odrobinę by groch się nie przypalił. Groch powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Czwarty krok gotuj groch Czwarty krok gotuj groch
  • 5
    Następnie należy przygotować kapustę kiszoną - możemy się tym zająć w trakcie gotowania grochu. 1 kg dobrze odciśniętej kapusty kiszonej drobno siekamy nożem (kapusty nie należy płukać). Piąty krok przygotuj kapustę Piąty krok przygotuj kapustę
  • 6
    Posiekaną kapustę umieszczamy w garnku, zalewamy ją dwiema szklanki wody, dodajemy 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego oraz kminek (opcjonalnie). Szósty krok przełóż kapustę do garnka Szósty krok przełóż kapustę do garnka
  • 7
    Całość garnka należy zamieszać i przykryć przykrywką. Następnie gdy kapusta się zagotuje to zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze kapustę pod przykryciem przez minimum 30 minut. Kapusta powinna być miękka - mieszaj co jakiś czas, aby kapusta się nie przypaliła.
  • 8
    W tym czasie gdy groch i kapusta się gotują należy podsmażyć cebulkę. 3 cebule drobno siekamy i podsmażamy ją na większej ilości oleju (około 10 łyżek) do lekkiego zarumienienia. Ósmy krok podsmaż cebulkę Ósmy krok podsmaż cebulkę
  • 9
    Następnie do garnka z kapustą dodajemy ugotowany groch, podsmażoną cebulkę z olejem z patelni. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy jeszcze wszystko razem, bez przykrywki około 20-25 minut na bardzo małej mocy palnika. Przy okazji sprawdzamy od razu smak kapusty z grochem. Możemy dodać odrobine cukru i pieprzu. Dziewiąty krok dodaj cebulkę do garnka Dziewiąty krok dodaj cebulkę do garnka
  • 10
    Kapusta z grochem jest gotowa do jedzenia bezpośrednio po ugotowaniu. Można też przechować ją w lodówce lub zamrozić po przestudzeniu. Smacznego! Dziesiąty krok smacznego Dziewiąty krok smacznego

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa KapustaWegetariańskieWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis