Śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku mają intensywny i wyrazisty smak. Dzięki temu śledzie po kaszubsku zdobyły serca nie tylko lokalnych smakoszy – danie te króluje zwłaszcza w czasie Świąt również na obszarze całego kraju. To efekt doskonałego połączenia smaków: słonego, kwaśnego oraz słodkiego. W połączeniu tworzą one wyjątkową potrawę, idealną na Wigilijny stół lub eleganckie przyjęcie.
W przedstawionym przepisie znajdziesz krok po kroku instrukcje, jak w kilkanaście minut stworzyć pyszne śledzie po kaszubsku. Najlepiej jest przygotować je parę dni przed planowaną okazją, by smaki miały okazję się przegryźć.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g śledzie matiasy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ogórki kiszone
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowy)
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki octu
  • ok. 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy na oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, aż osiągnie złoty kolor. Pierwszy krok smażymy cebulę Pierwszy krok smażymy cebulę
  • 2
    Następnie do cebuli dodajemy ogórki pokrojone w drobną kostkę i chwilę je razem przesmażamy, aż sok z ogórka zostanie lekko odparowany. Drugi krok dodajemy ogórki Drugi krok dodajemy ogórki
  • 3
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i po chwili 2 łyżki miodu, mieszając całość dokładnie. Trzeci krok dodajemy koncentrat Trzeci krok dodajemy koncentrat
  • 4
    Dodajemy wodę i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy pieprzem i gotujemy sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Po wystudzeniu, doprawiamy go solą, 1 łyżeczką octu i 1 łyżką miodu. Czwarty krok gotujemy sos Czwarty krok gotujemy sos
  • 5
    Pokrojone śledzie na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy listkami pietruszki. Piąty krok dodajemy śledzie Piąty krok dodajemy śledzie
  • 6
    Smacznego! Szósty krok smacznego Szósty krok smacznego

1 komentarz

Marian 29 sierpnia 2023 (07:29)

Kocham sledzie w każdej postaci, po kaszubsku to mój top 1

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne ImprezaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis