Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest bardzo delikatne i aromatyczne. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty bo jest kwaskowato-słodkie.

Średnia ocen: 5 (8)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10 -12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 80 dag śliwek
  • Odrobina cukru pudru

Sposób przygotowania

  • 1
    Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Pierwszy krok przesiej mąkę Pierwszy krok przesiej mąkę
  • 2
    Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Drugi krok rozpuść masło Drugi krok rozpuść masło
  • 3
    Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Ubijaj dość długo na wysokich obrotach miksera. Trzeci krok ubij jajka Trzeci krok ubij jajka Trzeci b krok ubij jajka Trzeci b krok ubij jajka
  • 4
    Powoli cały czas miksując dodawaj mąkę i masło. Czwarty krok dodaj mąkę Czwarty krok dodaj mąkę
  • 5
    Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki (wymiary: 27/18 lub tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piąty krok ciasto przelej do blaszki Piąty krok ciasto przelej do blaszki
  • 6
    Na wierzchu ułóż  przecięte na pół, pozbawione pestek śliwki. Szósty krok ułóż śliwki Szósty krok ułóż śliwki
  • 7
    Piecz ciasto przez 40 min (termoobieg) lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto odstaw do ostygnięcia. Siódmy krok piecz ciasto Siódmy krok piecz ciasto
  • 8
    Ciasto po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Ósmy krok posyp ciasto cukrem pudrem Ósmy krok posyp ciasto cukrem pudrem

8 komentarzy

Malwina 16 sierpnia 2022 (19:20)

Wyszło genialne! Takiego przepisu właśnie szukałam

📫 + 1.161461 BTC.GET – https://yandex.com/poll/enter/BXidu5Ewa8hnAFoFznqSi9?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 📫 31 maja 2025 (10:51)

tqv6o2

🖋 Email; TRANSFER 1.459136 BTC. Verify >> https://graph.org/Payout-from-Blockchaincom-06-26?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 🖋 9 lipca 2025 (21:55)

uvdhmf

🔔 System: Deposit 0.3 BTC on hold. Verify here => https://graph.org/OBTAIN-CRYPTO-07-23?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 🔔 26 lipca 2025 (20:59)

2jq8dd

🔩 Alert; Transaction of 2.5 Bitcoin processing. Verify Today => https://graph.org/CLAIM-BITCOIN-07-23?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 🔩 29 lipca 2025 (06:39)

3xql7f

🗑 💸 Bitcoin Transfer – 0.55 BTC available. Go to receive => https://graph.org/TAKE-YOUR-BITCOIN-07-23?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 🗑 30 sierpnia 2025 (12:49)

9q9ttn

📑 ⚠️ Verification Needed – 1.3 BTC deposit delayed. Unlock now >> https://graph.org/Get-your-BTC-09-11?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 📑 18 września 2025 (19:18)

b8wwwv

🛎 💲 Crypto Deposit – 3.14 BTC added. Access here → https://graph.org/Get-your-BTC-09-04?hs=af6e41e8f2902b4d2640817d78c95130& 🛎 21 września 2025 (23:13)

ib5in0

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Na słodko

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis

PrzepisNa.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.