Cytrynowy pstrąg Cytrynowy pstrąg

Cytrynowy pstrąg

Niezwykle aromatyczny pstrąg z czosnkiem, rozmarynem i cytryną to genialna propozycja zarówno na obiad jak i kolację.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 świeże pstrągi
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Pstrągi umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem.
  • 2
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki.
  • 3
    Do środka ryby włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterki cytryny oraz po gałązce rozmarynu.
  • 4
    Pokrojonymi plasterkami masła obkładamy pstrągi. Każdego pstrąga zawijamy oddzielnie w folię aluminiową - szczelnie.
  • 5
    Piekarnik rozgrzewamy do 230 ° C i pieczemy ryby przez około 25 minut.
  • 6
    Po upieczeniu rybę możemy polać jeszcze dodatkowo rozpuszczonym masełkiem.
  • 7
    Podajemy z ziemniaczkami i ulubiona sałatką.

1 komentarz

Berenika 11 marca 2020 (10:46)

Bardzo, bardzo smaczne! Doskonale smakuje z rozmarynem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne CytrynaKolacjaObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis